Lottas bästa boktips – bokbloggen hos LIVSKLOK


Allra först kom – spänningen!

En författares kärlek till litteraturen börjar med böckerna hon läser. Och jag har alltid läst böcker.

Det är förstås inte sant, eftersom jag lärde mig att läsa först när jag började skolan som sjuåring. Året därpå, när jag fyllde åtta år, önskade jag mig bara en sak i födelsedagspresent – böcker. Många böcker. Den dagen sken septembersolen över de höga travarna med röd- och gulryggade dyrgripar: Carolyn Keenes Kitty-böcker, Meri Viks Lotta-böcker och Enid Blytons Fem-böcker.

De står fortfarande kvar i min bokhylla.

Som tioåring läste jag min första Agatha Christie – Titeln var Katt bland duvor, ett av Hercule Poirots minst kända fall – och sedan dess har jag haft en förkärlek för de brittiska kriminalkonstnärerna, som Peter Robinson, Reginald Hill och Denise Mina. Bland de nya svenska stjärnskotten läser jag gärna Viveca Sten, Sofie Sarenbrant och Ninni Schulman.

Ibland kommer Ö före A

Att läsa deckare på 2010-talet handlar inte längre bara om att reda på vem som gjorde det. Framgångarna för dagens deckarförfattare avgörs lika mycket om vad som händer med huvudpersonerna, och helst mellan huvudpersonerna.

Håll därför reda på böckernas kronologiska ordning när du läser exemplevis Peter Robinsons serie om den egensinnige kommissarien Alan Banks. Den första boken som kom ut på svenska 2001 var En ovanligt torr sommar  – men den senaste titeln Roten till det onda är i original utgiven 1997, det vill säga före En ovanligt torr sommar! Den här gången har förlaget vänligheten att berätta detta, vilket inte skett tidigare.

Om du läser böckerna i fel ordning missar du flödet i den underliggande berättelsen om Alan Banks och hans relationer, bland annat till kollegan Annie Cabbot, men dessutom gör Peter Robinson regelbundet berättartekniska kopplingar till intrigerna i sina andra böcker. Det blir stilistiskt snyggt om du läser böckerna i rätt ordning (ett bra knep att knycka för andra deckarförfattare!) men annars riskerar du att få veta sådant du inte vill veta – i förväg.

Personlig utveckling – i bokhyllan

I tonåren började jag blanda upp spänningslitteraturen med internationella klassiker, som Graham Greene och JRR Tolkien, och svenska nutidsikoner, som Kerstin Ekman och Sven Lindqvist. Som 16-åring och nybliven gymnasist läste jag, nej, jag slukade, Kerstin Ekmans serie Kvinnorna och staden, med Häxringarna, Springkällan, Änglahuset och En stad i ljus. Jag läste på morgonbussen från Bälinge in till Uppsala, på rasterna mellan lektionerna på Fyrisskolan, på bussen hem och all övrig vaken tid som inte gick åt till läxor, skolteater, kyrkokör och fotbollsträning. Jag läste mig in i livet som vuxen.

På vägen till vuxenblivandet sökte jag mig även fram till hyllan med böcker om personlig utveckling och fann så småningom kreativitetsgurun Julia Cameron och effektivitetsproffset Kerry Gleeson. Som egenföretagare sedan 1989 har jag också nosat upp de bästa böckerna om hur du gör som entreprenör.

I den mixen – deckare, romaner och klokböcker –  har jag förblivit och fördrivit dygnets läsande timmar.

Julia Camerons Öka din kreativitet och Kerry Gleesons Få det gjort (inte att förväxla med David Allens senare bok med samma namn!) kan för övrigt beskrivas som gudföräldrarna till min egen bok FULL KOLL! De lärde mig, från två olika perspektiv, hur befriande det är att kombinera kreativitet och effektivitet.

Hade jag inte läst dessa två för mig livsavgörande böcker i slutet av 1990-talet hade jag troligtvis inte varit samma människa som jag är i dag. Jag hade knappast arbetat som föreläsare och förändringscoach. Kanske inte ens författare. Och med all säkerhet inte författarcoach åt blivande författarkollegor.

Hitta fler bra boktips

Läsandet är fortfarande ett nöje. Njutbart. Men även en del av mitt arbete. Jag är bokredaktör på sajten Qoola Qvinnor och driver FB-sidan Ditt bästa boktips. Här på LIVSKLOK driver jag en sorts bokblogg, genom kategorin Lottas bästa boktips. Här – och i mitt inspirationsbrev LIVSKLOK Inspiration – hittar du klokböckerna, gör-bättre-affärer-pärlorna, och vända-blad-deckarna du inte vill missa. Och en massa andra nya böcker som är bra.

Och kanske någon klassiker, några av dem hittar du redan nedan:

• Vill du läsa en bra bok om kreativitet?

Inre rikedom av Sarah Ban Breathnach kom ut i slutet av 1990-talet, mitt under min stora omvälvning – och den blev som en god vän att hålla i handen. Varje dag. Sarah har skapat 365 dagliga betraktelser om kreativt skapande, tacksamhet och harmoni. Likt Julia Cameron lägger hon en andlig touch över vardagen och för min jordnära smak känns somligt stundtals småflummigt. Men det gör inget, Sarah skriver upplyftande och inspirerande om glädjen i att skapa. Den här boken är numera slutsåld hos förlaget, du får leta efter den på antikvariat, bibliotek, Tradera, Blocket och någon enskild bokhandlares bokrea.

Vill du läsa en bra bok om effektivitet?

Ordning och reda inifrån och ut av Julie Morgenstern kom i början av 2000-talet och är en praktisk genomgång av hur du kan organisera ditt hem och din arbetsplats, ja, hela ditt liv. Det som är speciellt med den här boken är att den också visar hur olika psykologiska fällor kan hindra dig från att förbli organiserad. Jag har exempelvis lärt mig hur viktigt det är att föra samman sådant som hör ihop. Både saker och tidsrymder. Dessutom skriver Julie rappt och roligt. Den här boken är också slutsåld hos förlaget, men den är värd att leta efter.

•  Vill du läsa en bra bok om livet?

De tio dummaste misstagen klyftiga personer gör och hur man undviker dem av Arthur Freeman och Rose deWolf kom ut i mitten av 1990-talet och i mitt tycke är den fortfarande en av de bästa böckerna om kognitiv teori, trots den stora bokfloden av KBT-böcker de senaste åren. Av den lärde jag mig vikten av att alltid tänka på vad du tänker. Och att vi kan välja vad vi tänker om oss själva och det som händer oss. Även om det inte alltid är så lätt. Den här boken finns fortfarande i pocket. Läs den och du kommer att förstå dig själv – och din omgivning – mycket bättre.