Från tryckpress till wordpress


Förr fanns det hemsidor. Och så fanns det bloggar.

Hemsidan var egentligen en sorts utvidgat visitkort på nätet, mest förknippat med företag och organisationer. Och bloggarna var mest personliga dagböcker, skrivna av privatpersoner. Eller bloggprofiler, som Blondinbella, som är ett fenomen att hålla koll på. Oavsett vad du tycker om så kallade modebloggar.

Men sedan kom WordPress. Från starten 2002 var WordPress mest ett bloggverktyg, men i dag är WP ett fullfjädrat publiceringsverktyg, som slår ihop hemsidan och bloggen till en sajt. Och det är också vad jag har gjort här på LIVSKLOK. WordPress används i dag även för att bygga tidningar på webben, och det är också min kreativa ambition med LIVSKLOK, på lång sikt. Därför tar jag in annonser på bloggen.

De klassiska bloggattributen, som att märka alla inlägg med kategorier och etiketter och skapa etikettmoln, må vara informativa, men de är inte så grafiskt snygga, tycker jag. Därför har jag också valt att hålla själva bloggen ganska ren, det vill säga utan synliga kategorier och etiketter. Jag driver också en bokblogg, inom den vanliga LIVSKLOK-bloggen, läs mer om detta på sidan Lottas bästa boktips. Där hittar du också mina länkar till andra bokbloggar.

Om du vill kan du prenumerera på bloggen, då får du alla inlägg direkt i din mejlbox och kan läsa när det passar dig. Prenumerationsrutan hittar du här, i högerspalten. Där hittar du också en prenumerationsruta där du kan börja prenumerera på mitt inspirationsbrev  som kommer ut några gånger per termin. Du kan också anmäla dig till Lottas VIP-lista, då får du erbjudanden och tips från mig via mejl.

.

Fakta om sajten och bloggen:

• Tema: Chalong (jag gillar bland annat möjligheten att skräddarsy en unik sidebar för varje sida)

• Widgets jag använder: Jetpack (ger bland annat snygga twitter-widgets och möjlighet att lägga in bilder i sidebar), MailChimp (för att samla in epostadresser till mitt månadsbrev), SharePress (för att publicera mina inlägg på Facebook och Twitter), Really Simple Facebook Twitter Share Buttons (ren och enkel layout, ger möjlighet att skriva något ovanför Dela-ikonerna), Akismet, (för att stoppa spam-inlägg).

• Fotografierna på LIVSKLOK: Bilderna på mig är tagna av proffsfotografen Cicci Jonson, på Bilduppdraget. Jag kan varmt rekommendera henne och hennes duktiga kolleger. Övriga bilder har jag tagit själv, om det inte finns en fotobyline som säger något annat.

 

Hur du hittar på sajten, i stort:

Allt du behöver hitta finns i sajtens huvudmeny. Och i menyerna i sidfoten, längst ned på varje sida. Kika även på de olika menyerna i sidospalterna. Jag har försökt tänka till på de olika vägar som finns in till LIVSKLOK, alla börjar ju inte från början med hem-sidan (Har du tänkt på att det är därför vi kallar ”hemsida” just för hemsida?), därför dyker vissa sidor upp på flera ställen, under olika rubriker. Som den här sidan, exempelvis. Allt för att du ska känna dig effektiv och kreativ när du klickar dig runt hos mig.

De svarta och runda symbolerna med bokstäver och figurer inuti, som du ser högst upp till höger på alla sidor, är snabblänkar till saker jag tycker är viktiga. Som min facebooksida LIVSKLOK Inspiration, och mina konton på twitterLinkedIN och You tube. Men där finns också länken till kontaktsidan här på sajten och en liten visare för mitt telefonnummer. Och länkar till månadsbrevet, mitt Sommar-program och webbutiken.

Det här är kanske en självklarhet; färgen på texten betyder att detta är en länk. Pröva också att klicka på bilderna, vissa har länkar, men inte alla.